Ausztria befagyott: mínusz 30 fok a tiroli hegycsúcson, jeges szél Bécsben és Burgenlandban

2017.01.06

A fagy és a hideg az úr Ausztriában, a sarkvidéki levegő péntekre elárasztotta az országot. Az erős szél miatt tovább csökken a hőérzet, írja a Krone online kiadása, egészen a jövő hét közepéig marad a szibériai időjárás.


Pénteken kora reggel majdnem mínusz 30 fokot (29,7) mértek a tiroli Brunnenkogel csúcson (3437 méteres magasság). Bécsben erős szél fújt, a hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 4 fok között alakult, azonban a légmozgás miatt ennél jóval hidegebbnek lehetett érezni a levegőt.


Ahogy arról már beszámoltunk, több tartomány hegyeiben fokozott lavinaveszélyre figyelmeztetnek. Tirolban 60 centi hó hullott, több településen regisztráltak mínusz 21, mínusz 18 fokos hőmérsékletet reggel. Felső-Ausztriában félméteres hótakaró alakult ki, Braunau környékén 18,2 fokot mértek.


Salzburg tartományban továbbra is télies útviszonyokra kell számítani, több baleset is történt. Hintersee in Flachgauban csütörtök este eltűnt két snowboardos, több mint 40 hegyimentő indult a keresésükre. A két turista az erős hófúvás elől be tudott húzódni egy menedékházba, ahol meg is találták őket. A tartomány központjában, Salzburgban pétek reggel mínusz 12 fokot mutattak a hőmérők. 


Steiermark hegyeiben is lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok, Karintiában viszont örülhetnek a korcsolyázók, a Turnersee és a Weissensee tavakon kiváló jég várja a sportolókat.


Burgenlandban több baleset is történt csütörtökön és pénteken a jeges utakon. Pinkafeld és Oberschützen között péntek reggel egy autó borult az árokba, a sofőrt kórházba kellett szállítani. Pinkafelden egyik településrészén egy kocsi csúszott meg a jeges úton becsapódott az egyik ház kertjébe – a vezető nem sérült meg. Grafenschachenben egy kamion csúszott meg a jeges úton, kidöntött egy teleponpóznát és megrongált egy kerítést, ami felszakította a jármű üzemanyag-tartályát. A mentés négy órán keresztül tartott, sérültje nem volt a balesetnek.
Péntek délután az A4-es sztráda mönchhofi felhajtójánál történt súlyos baleset, két autó csúszott le az útról eddig tisztázatlan körülmények között. A mentőautók mellett helikopter is érkezett a helyszínre, két súlyos sérültet az egyik bécsi, a könnyebben sérülést szenvedett négy személyt pediga   frauenkircheni kórházba szállították. (Krone, ORF)

 

Havazás és hideg Nyugat-Balkán nagy részén
 

A havazás több települést is elvágott a külvilágtól Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban pedig a hideg okoz fennakadásokat.


Macedón sajtóbeszámolók szerint az ország keleti részét a hó szinte teljesen elvágta a külvilágtól, az arra vezető utakat belepte a hó, és járhatatlanná vált a Szkopjét a közép-macedóniai Velesszel összekötő autóút is, több gépjármű is a hóban rekedt. A hózáporok miatt akadozik a közlekedés az ország észak-nyugati részén is a Tetovót a macedón-koszovói határral összekötő szakaszon. A teherforgalmat a hegyi szakaszon leállították. 
   

Bosznia-Hercegovinában a váratlan hideg okozott fennakadást. A Közép-Boszniában található Bjelasnica-hegyen -20 Celsius-fokot mértek, a szél pedig óránkénti 122 kilométeres sebességgel fújt. Az erős szél több helyen is megrongálta a villanyvezetéket, így számos település áramkimaradással küzdött pénteken. 
   

Montenegróban a hatóságok mindenkit arra kértek, hogy maradjanak otthon, és csak akkor keljenek útra, ha az elengedhetetlen. A hóvihar több falut is elvágott a külvilágtól az ország északi részén, máshol pedig fennakadást okozott a közlekedésben. Az Adria-parti Barban szélvihar tombolt reggel, így a települést jég borítja, a hatóságok azt kérték az ott lakóktól, hogy két-három napig ne hagyják el otthonaikat. Az orkánerejű szél tetőket tépett le, fákat csavart ki és csónakokat borított fel. 
   

Szerbiában több mint tízezer ember került a hó fogságába az ország nyugati részén, a Pester-fennsíkon. Ez Szerbia leghidegebb része, az év egyharmadában 0 Celsis-fok alatti hőmérsékletet mérnek, és a hó majdnem minden évben fennakadást okoz a közlekedésben.  A Magyar Szó című újvidéki napilap pénteken az időjárás-előrejelzésekre hivatkozva közölte, hogy az Ázsia felől érkező hideg hullám következtében a hétvégén Szerbia lesz Európa leghidegebb országa. (MTI)
 


Több mint száz település maradt áram nélkül a hóvihar miatt Romániában

 

Több mint száz település maradt áram nélkül Románia keleti részén Constanta, Tulcea és Calarasi megyében, ahol a péntek hajnal óta tomboló hóvihar vezetékeket szakított le és villanypóznákat döntött ki.

   
A meteorológiai szolgálat vörös (harmadfokú) riasztást adott ki a román fővárostól keletre fekvő hét megyére, ahol csütörtök este óta havazik, és szél pedig óránként 70-80 kilométeres sebességgel fúj. Az ország megyéinek több mint felében - főleg a Kárpátok karéján kívüli területeken - a hófúvás miatt sárga és narancssárga figyelmeztetés van érvényben pénteken.
   

A román fővárostól keletre fekvő Baragan-síkságon és a Fekete-tenger partján fekvő Dobrudzsában minden út járhatatlan, leállt a közúti és vasúti közlekedés, Románia minden tengeri kikötőjét lezárták.
   

A belügyminisztérium kilencezer alkalmazottját és 4500 járművét mozgósították a zord időjárás okozta problémák elhárítására. A védelmi tárca országszerte 2600 katonát és 400 speciális szárazföldi járművet, öt helikoptert bocsátott a katasztrófavédelem rendelkezésére. A konstancai Marasesti harckocsizó dandár összkerékhajtású csapatszállító járműveivel és teherautóival segíti a hó fogságában rekedt autók és utasaik kimentését.
   

A tengerpartot a fővárossal összekötő A2-es autópályát már péntek hajnalban lezárták, mégis utasok tucatjait kellett kimenteni. A rendőrség menetoszlopba szervezte a 75-ös kilométerszelvény körül elakadt mintegy negyven járművet, amely előtt hókotrókkal szabadítják fel az utat.
   

A bukaresti nemzetközi repülőtér továbbra is fogadja a gépeket, folyamatosan takarítják a kifutópályákat, de több légitársaság törölte járatait. A Wizz-Air légitársaság nem indította el pénteken a londoni, párizsi és stockholmi járatát, a Ryanair és Tarom pedig törölte a Bukarestet Temesvárral, Nagyváraddal és Jászvásárral (Iasi) összekötő belföldi járatait. A konstancai Mihail Kogalniceanu nemzetközi repülőteret lezárták.
   

Erős szél fúj az ország nyugati részén is: az A1-es autópálya Arad megyei szakaszán, a Nagylak és Pécska közötti 30 kilométeres, illetve a Temesremete és Bálinc közötti 28 kilométeres szakaszon a szél hajnalban ledöntötte a két forgalmi irányt elválasztó fényfogó elemeket. Ezeket időközben eltakarították, az A1-es autópályán péntek délután már zavartalan volt a forgalom, de estig sárga figyelmeztetés marad érvényben a viharos szél miatt. (MTI)

 

 

 

 

2017.01.05
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett mosogató, pincér, szakács, kozmetikus, gyári munka, takarító, ápoló, eladó, hegesztő, masszőr, recepciós és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2017.01.05
Bár a kereslet csak csekély mértékbn nő, egyre több ételfutár cég működik Bécsben. Leggyorsabban az online rendeléssel foglalkozó weboldalak, portálok növekednek, írja az ORF.

2017.01.05
Sarkvidéki hideg árasztja el Ausztriát péntekre, a háromkirályok (Vízkereszt) ünnepén akár mínusz 20 fok is lehet, több régióban 2012 óta nem mértek ilyen hideget. A hideg idő még a jövő héten is kitart.

2017.01.06
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett pincér, eladó, gyári munka, hegesztő, szakács, diszponens, masszőr, recepciós, szoftverfejlesztő, konyhai kisegítő, mérnök és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség