Ausztria: a havazás miatt le kellett zárni az autópályát Bécs mellett szerdán, 92 centi hó hullott Mariazellben

2017.04.20

Szerda éjjel és csütörtök hajnalban komoly gondok voltak a közlekedésben Ausztriában Bécs mellett, Alsó-Ausztriában és Steiermarkban. A népszerű zarándokhelyen, Mariazellben több mint 90 centi hó esett 24 óra alatt.

Alsó-Ausztria: éjjeli menedékhely az elakadt autósoknak


Baden, Lilienfeld, St-Pölten környékén több településen nem volt áram, mivel a vizes hó súlya alatt fák dőltek rá a villanyvezetékekre, elszakítva azokat. Összesen 25 ezer háztartást érintett a hosszabb-rövidebb ideig tartó áramszünet.


A bécsi elkerülő-sztrádán (A21) többször alakult ki kritikus helyzet, szerda éjszakára le is kellett zárni az autópályát - azóta már ismét zavartalan a közlekedés. A magasabban fekvő részeken megmaradt a hó, ezért folyamatosan takarítani kellett az útpályát, ezenfelül kidőlő fák is akadályozták a forgalmat. A forgalom torlódott, egészen a vösendorfi elágazóig álltak a járművek. A havas szakaszon szerda éjszaka több mint 100 teherautó akadt el, köztük két különleges teherautó, ezek szélerőművek betonelemeit vitték. A személyautósok többsége lecserélte a téli gumit, a nyári abroncsokkal viszont nem tudtak feljutni a síkos emelkedőkön, így a tűzoltók folyamatosan dolgoztak: vontatták és mentették a bajbajutott autókat. Allandban, a helyi iskolában kaptak szállást azok, akik elakadtak az autópályán, végül hatvan személy éjszakázott a menedékhelyen. A híradások szerint csütörtök reggelre normalizálódott a helyzet az A21-sen.Az A2-es autópálya Neunkirchen és Lafnitztal közötti szakaszán (dombos-hegyes vidék) is több helyen lefagyott az autópálya, így számos jármű nem tudott továbbhaladni, az ORF tudósítása szerint több helyen alakult forgalmi dugó – az autópályát éjszakára le is kellett zárni egy időre.


Bécs: senki se induljon el kirándulni az osztrák főváros környéki erdőkbe


Az osztrák fővárosban a kidőlt fák és villanyoszlopok jelentették a legnagyobb gondot. A Bécsi-erdő környéki városnegyedekben abszolút téli viszonyok uralkodtak, ahogy a tűzoltóság szóvivője fogalmazott, olyan volt, mintha a tiroli hegyekben dolgoznának kollégái. Egy 56 éves sofőr könnyebben megsérült, amikor egy kidőlt fa eltalálta a céges autóját. A lainzi állatkertet biztonsági okokból bezárták. A Bécs környéki hegyekben (Niederalpen, Hirschwang, Hochschwab, Rax) csaknem egy méter hó esett, a vizes hó súlya alatt az ágak letörnek illetve kidőlnek a fák, így az erdészet képviselője azt kérte az emberektől, hogy lehetőleg senki ne tervezzen kirándulást a környékre.Burgenland: szerda este lezárták a gyorsforgalmit
 

A tűzoltók beszámolói szerint a keleti tartományban is a kidőlt fák és az elakadt autók okozták a legtöbb problémát. A nyári gumival közlekedő járművek több helyen elakadtak, szerda este le kellett zárni a S31-es gyorsforgalmit Weppersdorf, a forgalmat elterelték, azóta itt is javult a helyzet.

 

Steiermark: rekordhavazás és viharos szél
 

A tartomány északi részén rengeteg hó hullott – Mariazellben 70 centis hótakarót mértek, ráadásul további havazás várható. (A wetterblog.at adatai szerint 92 centi hó esett 24 óra alatt a település környékén, ami új rekord) A legsúlyosabb helyzet az A2-es autópályán, a Wiener Neustadttól délre fekvő részén alakult ki (lásd fentebb): az elakadt járművek miatt a hókotrók nem tudták megtisztítani az úttestet, így rengeteg sofőrnek kellett az éjszakát a kocsijában tölteni, őket a Vöröskereszt látta el takarókkal és meleg teával. A tartomány déli részén erős szél (90 km/órás ) fújt,  itt nem a havazás, hanem a kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat – Grazban például egy famatuzsálem dőlt rá egy emeletes házra, súlyosan megrongálva a tetőt, a homlokzatot és az ablakokat, összesen 40 ezer euró kár keletkezett. (ORF)


Mariazelli videó az aktuális körülményekről:
 

 

De a kijutni sem volt egyszerű a házakból Mariazellben:

 

 

 

 

 

 

 

 

2017.04.19
Többfelé havazik Ausztriában, a hidegfront elérte az ország keleti felét is, reggel Bécsben is esett a hó, írja a wetter.at.

2017.04.19
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett raktári dolgozó, gyári munka, konyhai kisegítő, bolti eladó, recepciós, kőműves, szakács, pincér, szobalány, segédmunkás és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség