Ausztria: 10 és 17 ezer eurós számlát küldtek ki a hegyi mentők a kutatásért és a szállításért

2017.01.10

10 ezer eurós számlát kapott az a két férfi, akiket kutyájukkal két napig kerestek a mentőegységek a Hintersee melletti hegyekben (Salzburg tartomány). Felső-Ausztriában még ennél is többet kell fizetnie annak a hegymászónak, aki viharban akart meghódítani a csúcsot, végül helikopterrel hozták, írja az ORF.


 

A 31 éves osztrák és a 32 olasz túrázót végül sértetlenül találták meg négylábú kedvencükkel egyetemben. Még múlt szerda délután tévedtek el a nagy havazásban és szélviharban a Genneralm környékén. Szerencséjükre péntekig egy menedékházban meg tudták húzni magukat, addigra már több mint 40 ember (hegyi mentők, rendőrök) és helikopter is kereste őket. A túrázók segélyhívást sem tudtak leadni, mivel a környéken alig van vagy egyátalán nincsen térerő - a telefonjuk helyzetét sem sikerült meghatározni. Végül szerda éjjeltől péntek reggelig 47 hegyi mentő kereste őket.


Az önkéntes egységek azonban kiszámlázták a költségeket. Peter Gruber, a salzburgi hegyi mentők vezetője elmondta, egész Ausztriában fizetős a hegyi mentés. Minden egyes bevetett segítő 38 euróba kerül óránként, így a 47 fős csapat egy órára 1746 euróba fájt a túrázóknak. A számlát mindig azok kapják, akik miatt megindul az akció - a két férfi szerencséjére a helikoptert a rendőrség küldte, így annak a költségeit nem számolták fel.
Az Österreichischer Alpenverien (Osztrák Alpesi Egyesület OEAV) tagjaként (éves díj 52 euró) a mentés ingyenes, a szervezetbe egyébként külföldiek is beléphetnek - ha ilyen tagság nincsen, akkor bizony saját zsebből kell állni a számlát. Magyar nyelvű leírás itt található. 
 

Jóval magasabb számlát kapott az a férfi, akit Felső-Ausztriában kellett a hegyről lehozni, miután pénteken szintén hóviharban indult egy 2000 méter feletti hegyre. A csúcs közelében azonban 300 métert csúszott a hegyoldalon, majd magát a hóba ásva vészelte át a rendkívül hideg éjszakát. A mentők szombaton találták meg, az ő számláját az Osztrák Autóklub helikopterének (8000-9000 euró) bevetése is terheli, és ki kell fizetnie a mentőcsapat 15 órás bevetését is, ami még 8000 euró lesz. (Utóbbit növeli az is, hogy a mentés rendkívüli körülmények között történt.

Az ilyen eset a biztosítói szakzsargonban sport- és szabadidős balesetnek számít, a biztosítók 3000-5000 eurót térítenek, a többit a biztosított maga állja. (ORF)


 

2017.01.07
Szombaton is tartotta magát a szokatlan hideg Ausztria nyugati részén. A tiroli Tannheimben (Reutte körzete) már pénteken este mínusz 21,2 fokra esett vissza a hőmérséklet, szombaton hajnal pedig 26,4 mérték 1100 méteres tengerszint feletti magasságban. Voltak olyanok, akik a rossz időben is hegyet akartak mászni.

2017.01.10
Kedden ismét osztrák prtneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szakács, recepciós, mosogató, pincér, eladó, cukrász, villanyszerelő, gyári munka, mérnök, szoftverfejlesztő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség