Amadee-15: Mars-küldetést szimulálnak tiroli sziklagleccseren, magyar holdjáróval

2015.08.06

Az "űrhajósokkal" együtt a Puli holdjáró is sikeresen landolt a tiroli Kaunertal sziklagleccserén a marsi viszonyokat szimuláló Amadee-15 elnevezésű, hétfőn kezdődött expedíció keretében.

Két asztronauta két hétig dolgozik a gleccseren
Két asztronauta két hétig dolgozik a gleccseren

 

A magyar Puli Space Technologies által fejlesztett Puli rover az első ellenőrzések után megkezdte teszt- és kutatási programját - tájékoztatta szerdán az MTI-t a Puli csapata.

Az Amadee-15 program egy kéthetes Mars-küldetés szimuláció az Ausztriában található Kaunertal sziklagleccseren. A kutatók azt vizsgálják, hogy milyen technikai nehézségek várnak a Marsra érkező űrhajósokra és a munkájukat segítő robotikus felderítőkre. A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajt végre két héten át a 14 fős kutatócsoport. A jég vizsgálata mellett újfajta gőzzuhanyt is tesztelnek és kipróbálnak egy 3D-s nyomtatót, amellyel fogimplantátumot lehet készíteni az űrben.

Az Osztrák Űrfórummal (ÖWF) való 2013-as sikeres marokkói együttműködést követően a Puli örömmel fogadta el az osztrák kollégák meghívását, hogy részt vegyen a világ eddig legmagasabban zajló Mars-küldetés szimulációjában - olvasható közleményükben.  A tudományos munka mellett a Puli csapata tovább teszteli a rover navigációs és mozgásképességét, energiaellátási rendszere teljesítményét, a sztereo képelemzéssel történő távolságmérést, valamint a kis sávszélességen történő kommunikációt.    

Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője elmondta, hogy bár a Puli először a Holdra készül, a sziklagleccser is kiváló lehetőséget ad képességeinek további tesztelésére. "Nagyon hasznos tapasztalatokat nyerünk egy ilyen, a valóságot nagyon jól modellező terepkísérlet során. Nemcsak a Puli, hanem az őt irányító csapat tudását és képességeit is próbára tesszük életszerű körülmények között" - tette hozzá Pacher.

Induláskor két asztronauta egy-egy 45 kilogrammos űrruhát öltött magára, és két héten át modellkísérleteket végez a gleccseren. Az emberek által végzett helyszíni felderítések távirányítású roverekkel segíthetők, így növelve a megvizsgálandó terület méretét. A módszer segítségével nagyobb eséllyel gyűjthetők releváns tudományos információk és minták. A Puli rocks! kísérletben a Puli rovere szisztematikusan keres és térképez fel előre meghatározott területeket, képanyagot és pozícióra vonatkozó adatokat küldve a küldetést felügyelő innsbrucki és a terepen a rovert irányító központnak, miközben potenciális meteoritmaradványokat, illetve a kutatás szempontjából más érdekes mintákat keres.  

"Mintegy hárommilliárd évvel ezelőtt víz lehetett a Mars felszínén. Mára ebből sziklagleccserek maradtak, vagyis köves, homokos felszín, alatta jég. Ezek a szikla- vagy blokkgleccserek nagyon hasonlítanak a kaunertalira, ezért alkalmas ez a vidék a marsi körülmények szimulációjára" - mondta a gleccser mellett tartott hétfői sajtótájékoztatón Gernot Grömer, az ÖWF vezetője.

További képek itt.

 

 

 

2015.08.04
Kedden ismét partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett karbantartó, pincér, szakács, konyhai kisegítő, gyári munka, szobalány, villanyszerelő, eladó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.08.05
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett animátor, szakács, konyhai kisegítő, masszőr, recepciós, mosogató,gyári munka, gumiszerelő, komissiózó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.08.05
Bár már hétfő este felkerült a bécsi közlekedési társaság (Wiener Linien) Facebook-oldalára az egyik metrón talált pink színű vibrátorról, az esetet szerdán kapta fel az osztrák média.

2015.08.05
Egy múlt héten végzett egészségügyi vizsgálat eredményeire hivatkozva Alsó-Ausztria tartományi vezetése felvételi tilalmat léptetett életbe a Bécshez közeli traiskircheni menekülttáborban szerda éjféltől.

2015.08.06
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett értékesítő, gyári munka, szakács, konyhai kisegítő, szobalány, pincér, buszsofőr, diplomás ápoló, DJ és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség