AirBnB Bécs: szabályozza a város a közösségi megosztón kínált szálláshelyek piacát

2016.03.10

Mivel az osztrák fővárosban is egyre népszerűbbek a közösségi megosztó portálok, és egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból, Bécs tájékoztató honlapot indított gyakorló és leendő szállásadók számára, hogy biztosítsa a tisztességes versenyt.

 

Az osztrák főváros önkormányzata nyitott az új megoldásokra, de a szabályok betartására ügyel
Az osztrák főváros önkormányzata nyitott az új megoldásokra, de a szabályok betartására ügyel

 

Az osztrák főváros 2014-15 óta foglalkozik az együttműködésen alapuló gazdaság (sharing economy) hatásaival a jóléti államra, a versenyjogra, a várostervezésre és egyéb jogi területekre.Egy külön munkacsoportot is létrehozott, hogy olyan kérdéseket járjanak körbe, mint hogy ki fizeti meg az adókat és járulékokat, hogyan lehet biztosítani a tisztességes versenyt vagy hogy miként lehet megakadályozni a kartellezést. Azt is vizsgálták, hogy vajon a közösségi gazdaság nyomán nő vagy csökken az autóforgalom, illetve az újfajta szálláskiadás elvon-e lakásokat a piacról.


Mivel a város alapvetően üdvözli és támogatja az olyan innovációkat, amelyek jobbá teszik az emberek életét és társadalmi igényt elégítenek ki, Bécs nem áll útjába az újdonságoknak. Egészen addig, amíg biztosított a tisztességes verseny és senki sem jár jól a közösség rovására. 
Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudják, pontosítják a bécsi idegenforgalmi törvényt és fokozott figyelmet fordítanak a szállásadók tájékoztatására: nekik is kell idegenforgalmi adót fizetniük, statisztikai adatokat szolgáltatniuk és ők is adókötelesek. Hogy könnyebb legyen a szállásadók dolga, a város most külön honlapot indított a számukra, ahol könnyedén tájékozódhatnak az érvényes szabályozásokról. 


Bécsben ugyanis alapvetően nem tilos a turisztikai célú lakáskiadás, de például a bérlemények esetében a bérleti szerződés kizárhatja a harmadik félnek történő bérbeadást. A szociális bérlakások és kollégiumi szobák kiadása kifejezetten tilos, társasházak esetében pedig előfordulhat, hogy a többi tulajdonos hozzájárulása szükséges hozzá. A szállásadók itt részletesen tájékozódhatnak a jelentési és adófizetési kötelezettségeikről is. 
Noha a szabályok nem ismerete nem mentesít a büntetés alól, Bécs célja, hogy széles körűen tájékoztassa a szállásadókat, és csak ezt követően jár el azok ellen, akik megpróbálnak kibújni a fizetési kötelezettségük alól. (Az idegenforgalmi adó egy 70 eurós szoba után 1,94 eurót tesz ki.)


Az elmúlt másfél év alatt egyébként 300 százalékkal nőtt az Airbnb szállásmegosztó portálon kínált bécsi szálláshelyek száma, így jelenleg mintegy 5.600 kiadó lakás és szoba közül válogathat, aki az osztrák fővárosban szeretne néhány napot tölteni. A kiadásra kínált ingatlanok 70 százaléka teljes lakás és csupán 2 százalékot tesznek ki a közösen használt szobák.  

 

 

2016.03.08
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett bárpincér, szakács, recepciós, cukrász, gyári munka, szobalány, konyhai kisegítő, bolti eladó, géplakatos, rendszergazda és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.08
Bár a helyzet javult, a nők Európa-szerte még 2014-ben is átlagosan 16,1 százalékkal kevesebbet kerestek a férfiaknál, az ezt megelőző évhez képest a legnagyobb javulás Magyarországon mutatkozott - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfői jelentéséből.

2016.03.09
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett ápoló, sebészorvos, hegesztő, gyári munka, szakács, konyhai kisegítő, asztalos, grafikus, burkoló, pincér és más osztrák állásokra keresnek jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.10
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, ápoló, logisztikus, szakács, bolti eladó, rendszermérnök, szoftverfejlesztő, masszőr és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség