Afrikai meleg Ausztriában: akár 35 fok feletti hőmérsékleti értékek is várhatóak a következő napokban

2015.07.02

Afrikai eredetű meleg levegő öntötte el Ausztriát: péntekig a nyugati tartományokban, utána pedig keleten várható trópusi hőség, akár 37-38 fok is lehet.


 

Csütörtök reggel 8 órakor már több helyen 23 fokot mértek Ausztriában, írja a wetter.at, délelőtt pedig gyorsan emelkedett a hőmérséklet – 13 órakor ezek voltak az aktuális értékek:

Bludenz 32,4 fok
Feldkirch 30,5 fok
Fraxern 30,1 fok
Imst 32,2 fok
Haiming 31,0 fok
Innsbruck 30,4 fok
Ehrwald 30,3 fok
Güssing 30,2 fok
Neusiedl am See 30,6 fok
Gänserndorf 30,2 fok
Wolkersdorf 30,3 fok
Hohenau an der March 30,3 fok
Zell am See 30,2 fok
Leoben 30,7 fok
Murau 30,5 fok
Bruck an der Mur 30,0 fok
Kapfenberg 30,4 fok

14 órakor már több helyen 33 fok feletti hőmérsékletet mértek, Bécsben melegebb volt 30 foknál, Kelet-Tirol, Salzburg, Karintia és Steiermark hegyeiben zivatarokra figyelmeztetnek az előrejelzések. Az afrikai eredetű hőhullám folytatódik a hétvégén is, ekkor azonban a keleti tartományokban lesznek magasabb értékek, a hétvégén akár 37-38 fokot is elérheti a levegő hőmérséklete.

A jelenség okáról az index.hu írt:

Veszélyes mintát mutat a hosszú távú felmelegedés Európában, a hét már elég durva, és az előrejelzések szerint ez még nem a vége. Az átlaghőmérséklet magasabb, mint szokott, Spanyolországban és Franciaországban hétfőn és kedden 37 Celsius-foknál is több volt. Szokatlan időpontban jött ez a melegedés: általában a nyár végén szokott, de még szokatlanabb, hogy mennyi ideig fog tartani.

A kontinens felett magas nyomású blokk alakult ki, az úgynevezett omega-blokk: nevét arról kapta, hogy a különböző nyomású területek a görög omega betűt formálják: a betű belsejében alakul ki az úgynevezett gerinc (ridge), egy elnyújtott, magas nyomású terület, a külső részén pedig az alacsony nyomású (trough), ahol a hőmérséklet is alacsonyabb. A magas nyomású rész általában akkora területet fed le, hogy az alacsony nyomású frontok nem tudnak áthatolni rajta, ez szárazságot, magas hőmérsékletet okoz, elhal a szél is. 

Ebből olyan pozitív visszacsatolás alakul ki, amiből nehéz kitörni: a magas hőmérséklet és a szél hiánya még magasabb hőmérséklethez vezet. Ugyanilyen omega-blokk alakult ki Európában  2003 júliusában, ekkor több ezer ember halt meg hőséghez kötődő betegségekben. Csak Franciaországban 14 ezren haltak meg akkor.

2015.06.29
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett segédmunkás, mezőgazdasági kisegítő, kőműves, gyári munka, szobalány, szakács, autófényező, villanyszerelő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.30
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett kozmetikus, cukrász, pincér, konyhai kisegítő, gyári munka, karbantartó, szobalány, diplomás ápoló, marketing vezető és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.07.01
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szakács, kozmetikus, segédmunkás, szobalány, mosogató, pincér, értékesítő, gyári munka, konyhai kisegítő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.07.02
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, kőműves, diplomás ápoló, gyári munka, takarító, szobalány, konyhai kisegítő, szakács, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria terüeltén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség