Középpontban a menekültkérdés: polgármesterjelöltek vitáztak Bécsben

2015.10.06

A menekültkérdés állt a bécsi polgármesterjelöltek vitájának középpontjában néhány nappal a vasárnapi tartományi, illetve önkormányzati választások előtt. (Fotó: MTI/Varga György)

Az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) és a Puls4 magántelevízió által közösen szervezett, éjszakába nyúló vita során a polgármesterjelöltek, vagyis Michael Häupl jelenlegi polgármester, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltje, Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Maria Vassilakou alpolgármester, a Zöldek pártjának képviselője, valamint Manfred Juraczka, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Beate Meinl-Reisinger, a NEOS liberális párt frakcióvezetője vett részt.

   
Strache kifogásolta, hogy a hatóságok túl sok pénzt költenek a bevándorlók integrációjára.  Häupl ugyanakkor hangsúlyozta az integráció és attól elválaszthatatlanul a nyelvtanulás fontosságát. A hivatalban lévő bécsi polgármester arról is beszélt, hogy a múlt héten Ausztriába érkező menekültek csupán öt százaléka maradt az országban, úgy vélte ez a létszám még kezelhető. 
   

A Zöldek jelöltje, Maria Vassilakou  felrótta a szabadságpártnak, hogy bojkottra szólított fel azon kereskedelmi láncok ellen, amelyek a menekülteket segítették. 
   

Juraczka tiszteletre és megfontoltságra figyelmeztetett a témában, és hangsúlyozta: különbséget kell tenni azok között, akik gazdasági okok miatt menekülnek és akik amiatt hagyják el országukat, mert életük valóban veszélyben forog. Az ÖVP polgármesterjelöltje elutasította a Zöldek álláspontját, amely szerint a lehető legtöbb embert be kellene fogadni. 
   

A Der Standard című osztrák lapban megjelent legutóbbi felmérés szerint a SPÖ 36, az FPÖ 35, a Zöldek 12, az ÖVP 10, a NEOS pedig 5 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött Bécsben. Az FPÖ a 2010-es választási eredményekhez képest 10 százalékot javított, az SPÖ azonban 8-at veszített. A polgármesterek közül a jelenlegi városvezető Häupl népszerűsége 36, Strache pedig 24 százalékon áll, a Zöldek vezetőjére 7, az ÖVP jelöltjére 4, a NEOS képviselőjére pedig 2 százalék szavazna. 
   

A felmérés szerint a választók 26 százaléka elégedett a jelenlegi szociáldemokrata és Zöldek által alkotott koalícióval, húsz százalék támogatná az SPÖ és FPÖ, 14 százalék pedig az SPÖ és ÖVP közös kormányzását. (MTI)

 

2015.10.05
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szerviztechnikus, ács, szobalány, eladó, masszőr, konyhai kisegítő, hegesztő, villanyszerelő, recepciós, gondnok és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.10.05
A magyar főiskolai és egyetemi hallgatók mobilitását ösztönző programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be Palkovics László, a tárca felsőoktatásért felelős államtitkára hétfői, a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott sajtótájékoztatóján.

2015.10.05
A Volkswagennél (VW) 2008 óta használták a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálására szolgáló szoftvert, és a csalásról sokkal többen tudtak a cégnél, mint ahogy a dízelbotrány elején gondolták - írták német lapok vasárnap. A Volkswagen közben közzétett egy oldalt, amelyen ellenőrizhető a járművek érintettsége a botrányban.