A határon túli magyarok szavazhatnak levélben, a külföldön dolgozók és tanulók nem

2016.05.24

Akárcsak korábban a romániai, most az ausztriai elnökválasztást is a levélben leadott voksok döntötték el - hangsúlyozta kedden Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő, aki ezért a választási törvény azonnali módosítására szólította fel a kormányt annak érdekében, hogy a külföldön tanuló vagy dolgozó magyar állampolgároknak is szavazhassanak levélben.

 

Az EP-képviselő szerint a jelenlegi választási törvény "nem biztosít egyenlő választójogot minden egyes magyar állampolgárnak", annak értelmében ugyanis "egy Szegedről Londonba költözött ápolónőnek kevesebb joga van beleszólni az ország ügyeibe, mint egy Szegedtől húsz kilométerre lakó, de már nem Magyarország területén élő, honosított állampolgárnak".

   
A közleményben emlékeztettek rá, hogy "bár a kormánypárt ősszel módosítani kívánja a hatályos választási törvényt, a levélben szavazás gyakorlatán nem kívánnak változtatni", és így továbbra is érvényes marad, hogy az "újonnan állampolgárságot szerzett, állandó lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok könnyített módon, levélben is szavazhatnak; míg az átmenetileg külföldön tartózkodó, de állandó magyar lakcímmel is rendelkező választópolgárok csak a konzulátusokon adhatják le voksaikat, ami sok esetben megoldhatatlan logisztikai feladatot jelent az érintetteknek".
   

"Felháborító, hogy a magyar valóság elől Londonba, Manchesterbe, Berlinbe vagy épp Máltára távozó és ott dolgozó magyarok számára csak jelentős kiadással, utazással elérhető választójogot biztosít a kormányzat. Nyilvánvaló, hogy a hatályos törvény már a 2014-es választásokon is egyfajta manipulációs eszköz volt a kormánypártok számára" - közölte keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.
   

Hozzátette: Határtalan címmel nemrég online petíciót indított képviselői honlapján az egyenlő választójog garantálása érdekében, amelyhez a visszajelzések alapján máris több százan csatlakoztak Magyarországról, európai nagyvárosokból, de még az Egyesült Államokból is. A támogató szignók gyűjtését a kormányzati lépés kikényszerítése érdekében tovább folytatják. (MTI)


 

 

2016.05.22
Egy koncert nézői közé lőtt egy fiatal férfi Nenzingben (Vorarlberg) szombaton éjjel. Az elkövető válogatás nélkül tüzelt az emberekre, írja a Kurier. A 27 éves fiatalember két embert megölt, tizenegyet megsebesített, majd a közeli parkolóban magával is végzett, tettének okai egyelőre ismeretlenek.

2016.05.22
Nem lesz végeredmény vasárnap az ausztriai elnökválasztás második fordulójában. A Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer közel azonos eredményt ért el, a kettejük közötti sorrend folyamatosan változott, ahogy összesítették a voksokat.

2016.05.23
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett gondnok, karbantartó, építőipari segédmunkás, gyári munka, ács, kőműves, pincér, mosogató és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.05.24
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, gyári munka, takarító, diplomás ápoló, asztalos, mosogató és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.05.24
Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független jelölt a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg. Az új államfő konszenzusteremtésének fontosságát hangsúlyozta és ennek esélyeit latolgatta kedden, a szövetségi elnökválasztás eredményének kihirdetését követő napon az osztrák sajtó.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség