1424 kilométer/fő: az osztrákok utaztak a legtöbbet vonattal 2013-ban

2014.09.18

A z osztrákok utaztak a legtöbbet vonattal 2013-ban az unió tagállamai közül, Ausztriában csaknem kétszer annyi kilométert tettek meg vasúton, mint az uniós átlag - olvasható az Osztrák Közlekedési Klub (Verkehrsclub Österreich - VCÖ) jelentésében.

Az osztrákok tavaly személyenként 1425 kilométert utaztak vonattal, ezzel átvették a vezetést az eddig a lista élén álló Franciaországtól (1400 kilométer). A harmadik helyen Svédország (1235 kilométer), a negyediken Dánia (1215 kilométer),  az ötödiken pedig Németország (1085 kilométer) áll. 2013-ban az osztrák vasutak szerelvényei összesen 12,1 milliárd kilométert tettek meg. 

A Közlekedési Klub illetékese szerint a kiemelkedő osztrák eredmények oka az ország vasúthálózatának és a helyi vasútvonalaknak a korszerűsítése és a gyorsabb vasútforgalom. Ugyanakkor kiemelte: mivel a munkaidő az elmúlt időben sokkal rugalmasabbá vált, a járatokat tovább kell sűríteni az esti és a hétvégi időszakban. 
   
Az összesített lista 9. helyen álló Magyarország (790 kilométer) éppen megközelíti az uniós átlagot, az évi 830 kilométert. A felsorolást Lettország (135 kilométer) és Görögország zárja (75 kilométer). Málta és Ciprus nem szerepel az uniós listán, mert itt nincsenek az országot áthálózó vasútvonalak. 
   
Azonban Ausztria is csak a második helyre szorulna, ha nem csupán az uniós tagállamokat vizsgálnánk. Ugyanis Svájcban 2430 kilométer volt az átlagos, egy főre jutó vasúton megtett kilométerek hossza 2013-ban.
   
A felmérés szerint a legtöbb uniós tagállamban mára egyre népszerűbb a vasúti közlekedés. A 2005-ös eredményekhez viszonyítva Ausztriában, Nagy-Britanniában, Svédországban és Luxemburgban jelentősen növekedett a vasútforgalom, azonban Olaszországban, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában visszaesés tapasztalható - írja felmérésében az Osztrák Közlekedési Klub.


Osztrák vonat: korszerűbb és gyorsabb lett a vasúti közlekedés Ausztriában


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség